Ga naar de inhoud

Hoe ‘bloeien’ in een negatieve omgeving

Het is op dit moment moeilijk om aan negativiteit te ontsnappen. We zijn er overal door omringd. Het nieuws dat we lezen, de feeds op onze sociale media en de gesprekken die we voeren of horen. We absorberen stress van onze familie, vrienden of collega’s. En dit heeft gevolgen.

Onderzoek uitgevoerd door ‘The Mighty’, toont aan dat de top drie van emoties die mensen tijdens coronatijd ervaren, frustratie, bezorgdheid en woede zijn. Het aantal mensen dat woede als een van hun belangrijkste emoties kiest, is sinds maart 2020 meer dan verdubbeld – van 20% toen tot 45% in september 2020.

Negativiteit kan toxische effecten hebben: Het tast ons geheugen aan en vermindert onze prestaties. We hebben de neiging om ons af te sluiten, te stoppen met communiceren en niet langer behulpzaam te zijn voor anderen. Disfunctionele en agressieve gedachten en gevoelens nemen toe. Gelukkig zijn er manieren om onszelf te beschermen tegen deze negativiteit door ervoor te zorgen dat we ‘bloeien’ – de psychologische term die wordt gebruikt om te beschrijven dat mensen een gevoel van vitaliteit en groei ervaren (in het Engels: ‘to thrive‘). En goed nieuws: eenvoudige keuzes kunnen tot bloei leiden. We kunnen kiezen voor positiviteit, door het beperken van nieuws en sociale media, het bewust zijn van welke negatieve gedachten je luidop uitspreekt en het aannemen van een niet-oordelende houding wanneer je met uitdagingen wordt geconfronteerd.

Wanneer we bloeien en groeien, ontwikkelen we ons en krijgen we energie in plaats van ons geblokkeerd of uitgeput te voelen. We voelen ons gezonder en veerkrachtiger en we zijn beter in staat ons op ons werk en/of gezin te richten. Ook wanneer we slechts een klein beetje van dat bloeien ervaren, zijn we beter gewapend tegen afleiding, stress en negativiteit. We hebben minder kans op een burn-out, hebben meer vertrouwen in onszelf en in ons kunnen. Door minder negativiteit twijfelen we minder aan onszelf en worden we minder afgeleid.

How to? Enkele tips:

Vermijd negativiteit. Let op wat je binnenkrijgt: welke informatie je leest, de media die je gebruikt, de muziek waarnaar je luistert, de mensen met wie je tijd doorbrengt en de mensen naar wie je opkijkt. Negativiteit sijpelt via die kanalen binnen. Maak keuzes weg van negativiteit en in de richting van positiviteit.

Wees je bewust van wat je luidop zegt. Negatieve taal is heel krachtig. Wees je bewust van wat je denkt en zegt. Ja, de mensen om je heen hebben invloed op jou en je gemoed, maar jij hebt meer controle over je eigen gedachten en gevoelens dan wie dan ook. En wat je luidop zegt, krijgt meer aandacht en groeit. Denk dus goed na over hoe je spreekt over een bepaalde situatie. In plaats van te zeggen: ‘Dit is het ergste dat ik ooit heb gezien’ of ‘Het is verschrikkelijk’, zou je kunnen zeggen: ‘Deze situatie is een uitdaging’, wat je de mogelijkheid geeft om te groeien of te leren. Je kan enerzijds de waarheid erkennen, en tegelijkertijd de kracht die je naar beneden haalt, verkleinen.

Neem een niet-oordelende houding aan. Dit is een niet-reactieve manier om problemen te beoordelen en te analyseren, door in het moment blijven, te reageren op het moment dat er zich iets voordoet en bewust te kiezen wat je (re)actie is. Focus je niet op het analyseren van mislukkingen uit het verleden en laat je niet overmannen door angstige gedachten en gevoelens over de toekomst.

To stay present in everyday life, it helps to be deeply rooted within yourself; otherwise, the mind, which has incredible momentum, will drag you along like a wild river.” 

Eckhart Tolle

 

Wees dankbaar. Dankbaarheid vermindert stress, maakt gelukkiger en helpt om doelen te bereiken. Samen met een niet-oordelende houding werkt het nog krachtiger. Zo kan je bijvoorbeeld dankbaar zijn dat er een uitdaging op je pad is gekomen en voor wat je er uit geleerd hebt.

Draag zorg voor je energieniveau. Je kan je veerkracht vergroten door te sporten, gezond te eten en voldoende te slapen – zaken waarvan we weten dat we ze moeten doen, maar we slagen er vaak niet in als we worden omringd door negativiteit. Als je sport, pomp je spieren ‘hoopmoleculen’ in je lichaam die goed zijn voor je mentale en fysieke gezondheid. Je kan deze effecten versterken door buiten, met anderen of op muziek te sporten.

Ga op zoek naar positieve relaties. Omring je en breng meer tijd door met energizers – de mensen in je leven die je positieve energie geven, je doen lachen, en je opbeuren. Het is niet alleen goed voor jou, maar ook voor de mensen om je heen, om een positieve relatie aan te gaan met anderen. Verbinding maken met energizers zorgt bovendien voor creativiteit waardoor we beter kunnen omgaan met verandering.

Surround yourself with those who bring out the best in you, not the stress in you.

Wil je hulp? Stuur een bericht via het contactformulier of geef een seintje op 0486 95 31 40.

Waarom kiezen voor Franciska?

Mijn missie is mensen helpen om helemaal zichzelf te durven zijn en zich te laten zien, zowel op privé en professioneel vlak. Om dit te bereiken help ik graag mee aan het opbouwen van zelfcompassie, het creëren van heldere (zelf)inzichten, het plaats geven van het verleden of het realiseren van dromen.

Ik kijk met mildheid, nieuwsgierigheid en zonder oordeel naar ieders weg en noden en werk op een intuïtieve manier. Ik laat me inspireren door de gestaltvisie, waar de mens centraal staat, en door de filosofie van mindfulness.

Franciska Burvenich
Brandstraat 50,
9830 Sint-Martens-Latem

hallo@francoacht.be

+32 486 95 31 40